Ekoli ontwikkelt ervaringsgerichte wetenschappelijke activiteiten met als einddoel leerkrachten zelf deze activiteiten in hun klassen te kunnen laten brengen. Wanneer Ekoli een nieuwe workshop heeft ontwikkeld, moet deze op punt gesteld worden in een klasomgeving. Daarom brengt Ekoli de nieuwe workshop een aantal keren zelf in de klas. Wanneer een workshop in deze fase komt, contacteren wij scholen met de vraag of zij interesse hebben in de workshop voor bepaalde graden of klassen. Hieronder vind je alle workshops die momenteel worden aangeboden. Indien je interesse hebt, aarzel dan niet om via onze open kalender een moment te boeken! Hierna krijg je nog bevestiging van ons.

Indien je een vraag hebt, kan je ons ook altijd bereiken via het contactformulier.

Tot binnenkort!

ONZE WORKSHOPS

VOOR HET BASIS – EN KLEUTERONDERWIJS

Ontdek de levende natuur

Lager/kleuter – maximum 24 deelnemers – De wondere wereld van Biologie is fascinerend voor iedereen. Zelfs kleuters en jonge kinderen kan je al aan de hand van leuke, veilige en eenvoudige experimentjes laten kennis maken met biologie. In deze interactieve workshop maak je kennis met een resem leuke proefjes die veilig en praktisch uitgevoerd kunnen worden in de klas, zoals het maken van mosgraffiti, de wondere wereld van kleuren en DIY microscopie.

BOEK DEZE WORKSHOP

Kleur me knetter

Lager/kleuter – maximum 24 deelnemers – “Chemie voor de allerkleinsten! Kleuters komen op een speelse manier in
aanraking met mengsels, reacties en heuse schuimende explosies. Met 4  proefjes zetten de kleuters hun eerste stappen in het wetenschappelijk  experimenteren. Leg de schorten maar al klaar, want Ekoli komt jouw kindjes helpen de boel wat kleur te geven!”

BOEK DEZE WORKSHOP

Biologisch Leder

3de graad lager – max 20 leerlingen 

BOEK DEZE WORKSHOP

Hoe werkt het menselijk lichaam?

Lager/kleuter –  maximum 24 deelnemers – In het menselijk lichaam is er constant een complex kluwen van processen aan de gang die ons gezond en in leven houden. Maar hoe kan je leerlingen eenvoudig uitleggen hoe ons lichaam in elkaar zit? Tijdens deze sessie leren we je twee praktische workshops aan om hen zelf aan de slag te laten gaan als kleine onderzoekers. Het eerste is rond enzymes, de kleine machines die druk in de weer zijn in ons lichaam. In het tweede deel van de sessie leren we jullie alles over DNA en hoe kinderen zelf aan de slag kunnen gaan als genetici door DNA materiaal  zelf te verzamelen.

 

BOEK DEZE WORKSHOP

Biobricks

In deze sessie dagen we leerlingen uit om hun eigen organisme te bedenken. Een appel die naar peren smaakt, een groene banaan… Ze kunnen dit organisme dan voorstellen met tekeningen. Het DNA nodig voor de verschillende eigenschappen wordt gevisualiseerd aan de hand van legoblokken die de leerlingen kunnen samenbrengen om zo hun nieuw uniek organisme te maken. Daarna gaan we aan de slag om het nodige DNA om zo’n organisme te maken te isoleren

BOEK DEZE WORKSHOP

Zaadjes

3de graad lager – max 20 leerlingen

 

BOEK DEZE WORKSHOP

VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS

Biomaterialen van de toekomst

1e-2e graad – maximum 24 deelnemers – Onze wereld is voornamelijk gebouwd uit materialen die niet recycleerbaar of biodegradeerbaar zijn wat leidt tot een alsmaar groeiende afvalberg. Om nieuwe en duurzame bouwmaterialen te ontwikkelen, kunnen we enerzijds beroep doen op zwammen, waarbij hout- of stadsafval vormt de basis waarop we de schimmeldraden van een zwam loslaten en anderzijds bacteriën en gisten die cellulose leder groeien, vertrekkende van simpele ingrediënten.

 

BOEK DEZE WORKSHOP

Astrobiologie

1e graad – maximum 24 deelnemers – Astrobiologie is een onderzoeksdomein in opmars dat volop tot de verbeelding spreekt van leerlingen. Wat zijn de voorwaarden voor het ontstaan van het leven en waar kan er leven voorkomen? Wat kunnen we leren van de extreme plaatsen op aarde die organismen herbergen over de schuilplaatsen in het heelal?

 

BOEK DEZE WORKSHOP

Fake News

3e graad – maximum 24 deelnemers –Fake News is een feit. Het domineert de media en jongeren zijn zich niet altijd bewust van de nuances die ze moeten leggen wanneer ze met ‘waarheden’ worden geconfronteerd. In deze workshop leren leerlingen op een uitdagende manier welke facetten een rol spelen bij het inschatten van legitimiteit. Dit doen ze door een Facebook-feed van fictieve personages te analyseren. De inhoud is gekoppeld aan een reeks uitdagingen die te maken hebben met computervaardigheden en bevat zowel Nederlandse als Engelse elementen, waardoor de activiteit een interessant educatief totaalpakket wordt.”

 

BOEK DEZE WORKSHOP

Zaadjes

1ste graad secundair – max 20 leerlingen 

BOEK DEZE WORKSHOP

Biologisch Leder

1ste, 2de & 3de graad secundair – max 20 leerlingen 

BOEK DEZE WORKSHOP

Murder @ Morgue Fest

3de graad secundair – max 25 leerlingen 

BOEK DEZE WORKSHOP

4 + 4 =

Ekoli wordt gedragen door een team van vrijwilligers dat zich inzet uit passie voor wetenschappen en onderwijs.

Contacteer ons voor meer informatie

Wetenschappen doen!

Wil jij op de hoogte blijven?

Welkom in de wereld van wetenschap.